Economia judetului Teleorman

Industria

Industriile reprezentative ale judetului Teleorman sunt: chimica, constructii de masini si prelucrarea metalelor, electrotehnica, metalurgica, extractiva, textila, alimentara, morarit si panificatie.

Ca principale tendinte inregistrate in procesul de relansare al economiei judetului putem spune ca productia industriala in expresie valorica inregistreaza un trend ascendent ajungand in anul 2001 la 843 miliarde lei.

Productia fizica inregistreaza cresteri la: uleiuri comestibile, nutreturi combinate, bere, biscuiti, paste fainoase, ingrasaminte chimice , motoare electrice, etc.

Principalele ponderi pe ramuri sunt detinute de masini si echipamente (31.8 %), industria alimentara (21.8%), metalurgie (11.4%), chimie (4.8%), industria textila (3.1%), energie electrica si combustibili (1.9%), titei si gaze naturale (1.6%) alte ramuri (23.6%).

S-au mai inregistrat cresteri si in alte ramuri: edituri poligrafie, prelucrarea cauciucului si a maselor plastice, prelucrarea tutunului, alimente, bauturi, metalurgie, celuloza, hartie si carton.

Principalii agenti economici sunt: Combinatul Chimic Turnu Magurele, Electrotel SA Alexandria, SC Koyo Romania, SC Mopan SA Turnu Magurele, SC Spicul SA Rosiorii de Vede , SC Electroturris SA Turnu Magurele, SC Comcereal SA, SC Zimtub SA Zimnicea si Lorentz Turnu Magurele. 

  S.C. KOYO ROMÂNIA S.A.
  Adresa: Alexandria, str. Turnu Magurele, nr.1
  Obiect de activitate: producerea de comercializarea de

  rulmenti, componente si ansambluri de rulmenti
  Productia se desface 85 % pe piata externa si 15 % pe

  piata interna, fiind unul din principalii exportatori din judet.

 

 

S.C. ROTRICO S.A.
Adresa: Rosiori de Vede
Obiect de activitate: producerea tricotaje.

SCHELA DE PRODUCTIE VIDELE
Adresa: Videle
Obiect de activitate: extractia de petrol si gaze naturale

 

S.C. TURNU S.A.
Adresa: Turnu Magurele, str. Portului nr. 1
Obiect de activitate: producerea de îngrasaminte chimice.
Exporta 69 % din totalul exportului din judet.

 

 

S.C. ZIMTUB S.A.
Adresa: Zimnicea
Obiect de activitate: produce tevi sudate

Agricultura

Agricultura este o ramura de traditie in economia judetului Teleorman, el fiind situat pe primele locuri in ierarhia judetelor tarii in ceea ce priveste suprafata agricola si potentialul productiei vegetala si animala.

Structura fondului funciar. Suprafata agricola 498 mii ha, in care vii 11 mii ha, livezi 236 ha, pajisti 35 mii ha, suprafata arabila 451 mii ha.

Productia agricola a judetului la principalele culturi: grau si secara (700 mii tone, locul 1 pe tara), orz si orzoaica (148 mii tone, locul IV pe tara), porumb boabe (376 mii tone, locul VI pe tara), floarea soarelui (81 mii tone, locul VII pe tara). Productia vegetala reprezinta 4.04% din productia la nivel national (locul II pe tara), iar productia animala reprezinta 3.71% din productia la nivel national (locul XII pe tara).

Sectorul zootehnic este reprezentat de cresterea bovinelor, ovinelor, porcinelor si pasarilor. Cresterea animalelor este favorizata de o baza furajera corespunzatoare, principalele produse obtinute fiind: carnea de porc si vita, ouale, lana, laptele.

Piscicultura se practica pe Dunare si apele curgatoare interioare, precum si in iazurile si helesteele amenajate.

Fondul forestier, de circa 30 mii ha, format din specii de foioase, a favorizat dezvoltarea unui bogat fond cinegetic, cu specii caracteristice zonei de campie: caprior, iepure, cerb, vulpe, mistret, prepelta, potarniche, dropie, fazan.

Agricultura reprezinta unul din cele mai dinamice sectoare ale economiei romanesti si constituie un factor de stimulare a cresterii economice prin suprafata agricola de care dispune si potentialul productiei vegetale si animale. Marii agenti economici in domeniul cultivarii cerealelor si plantelor tehnice, sunt: SC Interagro SRL, SC Boboc SNC, SA Dobrotesti , SA Telegaru Bragadiru, SA Agroind Maldaieni, SA 1907 Slobozia Mandra, iar agentii economici consacrati in domeniul cercetarii din agricultura si producerii de seminte pentru agricultura, SCDA Teleorman, CTS Troianul, Tutunul Tamasesti.

Din analiza datelor statistice rezulta ca in zona noastra, competitivitatea agriculturii este dependenta de modernizarea tehnicii si de reducerea numarului populatiei ocupate in agricultura. Politica de reforma structurala urmareste crearea unor exploatatii agricole viabile, care dispun dispun de mijloace tehnice moderne, sunt gestionate eficient si asigura agricultorului un nivel de viata convenabil.

Comert si servicii

      In judetul Teleorman exista o retea comerciala foarte dezvoltata, in toate localitatile, inclusiv la sate, formata din peste 2000 de magazine, din care 16 supermarketuri. Aceste magazine se afla aproape in totalitate in proprietate privata.

Structura pe categorii de comercianti a economiei judetului are in prezent urmatoarea configuratie: 4 regii autonome, 26 societati comerciale de stat, 6240 companii private, 105 organizatii cooperatiste, 124 societati agricole, 2521 asociatii familiale cu scop lucrativ, 657 persoane independente, care activeaza pe cont propriu.

Activitatea de libera initiativa s-a dezvoltat in principal in latura de comert, unde agentii economici asigura necesarul de produse de consum zilnic si de bunuri de larg consum.

Piata serviciilor ofera un potential de dezvoltare, mai ales in municipii si orase unde este prezentata toata gama de servicii.

Anual in municipiul Alexandria se organizeaza targul national pentru agricultura si industrie alimentara ,,AGRALIMEX”, care in 2003 a ajuns la editia a XIV-a.

         

Transport si comunicatii

 

     Reteaua de drumuri publice care tranziteaza judetul legand principalele municipii si orase cu capitala de judet, precum si cu capitala si restul tarii se prezinta astfel: Drumuri nationale in lungime de 352 Km: DN 5C (limita judet Giurgiu-Zimnicea), DN6/ E70 (Bucuresti- Alexandria-Timisoara), DN 51 (Alexandria-Zimnicea), DN 51A (Zimnicea-Turnu Magurele), DN 52 ( Alexandria-Turnu Magurele), DN (Rosiorii de Vede- Turnu Magurele), DN (Corabia-Turnu Magurele).

      Drumurile judetene traverseaza judetul de la nord la sud si de la est la vest si au o lungime totala de 854 Km: legatura intre sate si comune si a acestora cu centrele importante se face si pe drumuri comunale a caror lungime este de 314 Km.

Reteaua de cale ferata este de 294 Km si traverseaza judetul pe directiile nord-est-sud-vest magistrala 1 Bucuresti – Craiova – Timisoara, cu cale ferata electrificata dubla si pe sud-nurd cale ferata simpla neelectrificata pe traseele Zimnicea – Rosiorii de Vede, Turnu Magurele – Rosiorii de Vede – Costesti (jud. Arges).Municipiul Rosiorii de Vede este un important nod feroviar.

       Transportul pe apa. Dunarea constituie atat granita judetului cat si a tarii cu Bulgaria fiind si o importanta artera de navigatie. Aici exitand doua porturi Turnu Magurele la Km 597 amenajat cu cheu pereast dotat cu macarale de 16 tone si Zimnicea la Km 553 amenajat cu cheu pereast dotat cu macarale de 5 tone.

Intre orasele Turnu Magurele si Nikopol (Bulgaria) exista in prezent o legatura de trecere pentru pasageri, urmand a se dezvolta punctul de trecere cu bacul, ca urmare a amenajarii portului si a zonei libere pe o suprafata de 22 ha.

In judet s-a implementat reteaua de telefonie digitala.